Besparen op boodschappen

Makkelijk besparen op je boodschappen in 2023. Zo doe je dat!

De gasprijzen die het plafond geraakt hebben, record na record voor de benzineprijzen en de boodschappen die steeds duurder zijn geworden. De inflatie heeft ons allemaal geraakt. Met de deze tips willen wij jou helpen om te makkelijk te besparen op je boodschappen.

1. Boodschappenlijstje

Laat je niet verleiden in de supermarkt. Zorg er altijd voor dat je je voorraadkast, keuken, vriezer en koelkast controleert voordat je de deur uitloopt. Deze simpele lifehack zorgt er namelijk voor dat je niet verleidt wordt door de producten op de schappen, waardoor je dus niet iets koopt wat je niet nodig hebt. Bedenk op basis van de wat je nodig hebt wat je de komende paar dagen gaat koken.

2. Koopjesjacht

Iedere week heb je aanbiedingen bij verschillende supermarkten. Deze aanbiedingen variëren van 1+1 gratis naar 2e halve prijs. Aanbiedingen op houdbare producten zijn ideaal om je voorraadkast te vullen voor een langere tijd. Zorg er wel voor dat je alleen producten koopt die je daadwerkelijk voor lange tijd nodig hebt zoals vaatwastabletten, tandpasta, schoonmaakdoekjes, thee, rijst en Italiaanse pasta. Voor zulke producten kan het geen kwaad om te hamsteren. Gooi je daarentegen je voorraadkast voor met chips, snoep en frisdrank, dan is het heel snel weer op. Laat je ook niet te snel verleiden door aanbiedingen voor producten die je niet nodig hebt.

3. Hergebruik je eten

Jaarlijks wordt er meer dan 30 kilo per persoon weggegooid. Eigenlijk gooien we niet alleen eten weg maar ook tientallen euro’s. Met een gezin van vier heb je het jaarlijks over honderden euro’s wat zomaar de prullenbak in verdwijnt. Zonde natuurlijk! Om geld te besparen is het belangrijk dat je eten niet weggegooid, maar opeet. Mocht er dan toch eten overblijven, dan kan je dit omtoveren tot een nieuw gerecht. Je kan soep maken van overgebleven groente, oud brood kan gebruikt worden als croutons voor in de salade en van je fruit restjes kan je smoothie maken.

4. Eten invriezen

Mocht hergebruiken niet lukken, dan kun je altijd nog eten invriezen. Met eten invriezen kan overgebleven eten de volgende keer gebruiken. Je kan ook ervoor kiezen om verse groente of fruit in te vriezen. Verse producten wat in de aanbieding is kan je in kleine stukjes snijden om te gebruiken voor je volgende maaltijd. Dit is even lekker en even gezond als verse producten. Uiteraard kan dit ook met onder andere brood. Brood ontdooit makkelijk en proeft ook nog eens goed.

5. Producten inruilen

Ruil A-merken in voor huismerken. Huismerken zijn stukken goedkoper dan A-merken. Volgens de Consumentenbond scheelt het een hoop centjes per product. Op jaarbasis kan het tussen de 40 en 80 procent schelen. Daarnaast is kwaliteit relatief goed en is het een prima vervanger van de producten wat je gewend bent.

6. Too good to go

‘’Too good to go’’ is een app om voedselverspilling tegen te gaan. Dagelijks wordt er eten verspild in supermarkten, restaurants, hotels, bakkers en andere winkels omdat ze niet op tijd verkocht worden. Via de app kan je een verrassingsbox reserveren voor een scherpe prijs. Je raadt het al. Je weet niet wat er in de box zit, dat hangt heel erg af van wat er die dag is overgebleven. Wel heb je keuzes uit onder andere brood, vegetarisch, vis, vlees etc. Op deze manier willen de bedenkers voedselverspilling tegengaan en kan jij geld besparen op je boodschappen.

7. Controleeer je kassabon

Veel gemaakte fout is dat de kassabon niet gecontroleerd wordt. Vaak wordt er gedacht dat alles goed gaat waardoor er bijvoorbeeld een bonusartikel niet goed wordt gescand of dat een product dubbel is gescand. Door het te controleren zorg je ervoor dat fouten hersteld kunnen worden.

8. Eten voor de hele week

Maaltijden klaarmaken voor de hele week zorgt voor minder bedenk en voorbereidingstijd. Uiteraard zorgt het ook ervoor dat je minder uitgeeft. Aangezien je eten thuis klaar hebt liggen ga je minder snel buiten eten. Even snel een broodje bij de bakker, een wokgerecht bij de Chinees of snel een kleine snack bij de snackbar. Hoe makkelijk dit ook is, het is niet verstandig om dit vaak te doen. Aangezien ‘’buiten eten’’ aanzienlijk duurder is raden wij het aan om je eten van te voren klaar te maken voor de hele week. Zo zorg je ervoor dat je minder uitgeeft. Ook met het voorbereiden van eten kies je er bewuster voor wat je gaat koken en bereidt je eten precies goed voor de hele (werk)week.

Met deze 9 handige tips zorg jij ervoor dat je makkelijker kan besparen op je boodschappen ondanks de inflatie!

Lees ook onze andere artikelen

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.